Matej Tonin na konferenci KAS v Zagrebu: Varnost je v krščanski demokraciji središčna vrednota

7. novembra 2018

Predsednik NSi Matej Tonin se je kot eden izmed govorcev v Zagrebu udeležil konference Fundacije Konrada Adenauerja z naslovom Vrednote krščanske demokracije v politiki in družbi. V sklopu konference je potekala tudi primopredaja poslov med Michaelom Langejem, ki je predstavištvo KAS za Slovenijo in Hrvaško vodil doslej in Holgerjem Haibachom, ki vodenje omenjenega predstavništva prevzema z letom 2019.

V nadaljevanju objavljamo govor Mateja Tonina:

KRŠČANSKO DEMOKRATSKE VREDNOTE V POLITIKI IN DRUŽBI

Spoštovani predsednik parlamenta Gordan Jandrokovič,

spoštovani predsednik vlade Andrej Plenkovič, dragi prijatelji s KAS, dr. Lars Hansel, Holger Haibach in Michael Lange, vsi ostali visoki gostje,

počaščen sem, da smem skupaj z vami razpravljati o vrednotah, ki nas morajo voditi pri upravljanju javnih zadev, pri upravljanju naših skupnih zadev.

Politiko razumem v najbolj plemenitem smislu, kot delo za skupno dobro.

Pri našem delovanju nas vodijo vrednote. Vrednote so pri našem delovanju kot prometni znaki na cesti. Torej nas usmerjajo in nam pomagajo, da varno pridemo na cilj.

Pri mojem delovanju v politiki me vodijo vrednote, na katerih je zrasla zahodna civilizacija. To so vrednote, ki izvirajo iz grške, judovske in krščanske tradicije.

Sem krščanski demokrat.

Kako razumem krščansko demokracijo?

Krščanska demokracija temelji na treh vrednotah; svobodi, varnosti in pravičnosti.

Krščanski demokrati svobodo razumemo kot stanje družbe v kateri posameznik lahko v polnosti uresniči svoje talente. Za razliko od liberalcev svobodo ne predstavljamo kot nekaj, kjer je dovoljeno vse. Zavedamo se, da se naše pravice končajo tam, kjer neupravičeno posegamo v pravice drugega.

Varnost je v krščanski demokraciji središčna vrednota. Brez varnosti je vse ostalo le mrtva črka na papirju. Krščanski demokrati gradimo zdravstveni, pokojninski in gospodarski sistem, kjer je se ljudje počutijo varne, tudi ko zbolijo, izgubijo službo ali pa se upokojijo.

Pravičnost je v krščanski demokraciji tista, ki družbo povezuje in zagotavlja predvidljivost. Krščanski demokrati negujemo pravno državo, ker se zavedamo, da na dolgi rok lahko preživi le tista družba, v kateri za vse veljajo enaka pravila igre.

V politološkem smislu krščansko demokracijo postavljam na sredino. Na levi strani imamo socialne demokrate, ki zagovarjajo veliko regulacijo in vtikanje države v vse pore družbe. Na desni strani imamo liberalne demokrate, ki zagovarjajo nevidno roko trga in čim manjše vpletanje države v naša življenja. V sredini pa imamo krščanske demokrate, ki zagovarjamo svobodno, varno in pravično družbo. To je družba, v kateri v polnosti lahko uresničiš svoje talente. Država poseže vmes le takrat, ko si sam zaradi objektivnih razlogov sam ne moreš pomagati. Predvsem pa zagotavlja, da za vse veljajo enaka pravila igre.

Kakšno je stanje krščanske demokracije v Sloveniji?

Leta 1990 je na prvih svobodnih in demokratičnih volitvah slavila demokratična opozicija DEMOS. Najboljši rezultat v koaliciji DEMOS so s 13% dosegli krščanski demokrati. Lojze Peterle je postal prvi predsednik vlade samostojne in neodvisne Slovenije.

Dve leti kasneje smo krščanski demokrati s 15% zasedli drugo mesto in oblikovali veliko koalicijo z Liberalnimi demokrati Janeza Drnovška. Takrat se je začel zaton krščanske demokracije, dokler leta 2008 nismo celo izpadli iz parlamenta.

Leta 2011 smo se krščanski demokrati vrnili nazaj v parlament. Od takrat dalje na vsakih volitvah izboljšamo rezultat. Trenutno smo na 7%.

Kako je mogoče, da smo bili v državi, kjer se je leta 1991 75% državljanov opredelilo za kristjane, leta 2002 pa 63%, krščanski demokrati potisnjeni na politično obrobje?

Naredili smo dve večji napaki:

Velika koalicija in
konstantni spopadi znotraj desnosredinskega bloka za prevlado.
Medsebojni spopadi med desnosredinskimi strankami so pred leti pripeljali do vrelišča. Šlo je tako daleč, da so se predsedniki desnosredinskih strank javno obtoževali in člani strank pa so se konstantno spopadali na socialnih omrežjih.

Ampak vse to je preteklost.

Kako naprej, kako do nove zmage krščanske demokracije v Sloveniji?

Rezultati volitev so nam pokazali, da politične vojne v desnosredinskem bloku ne prinašajo rezultatov. Posledice so več kot vidne. V zadnjih 28 letih je imela Slovenija zgolj 7 let desnosredinsko vlado. Odločno premalo za še hitrejši razvoj Slovenije.

Ko sem februarja letos prevzel vodenje Krščanskih demokratov je bila moja prva poteza – končanje političnih vojn v desnosredinskem bloku. Rezultat je bil viden že v nekaj mesecih. Desnosredinski blok se je na junijskih volitvah v primerjavi z zadnjimi volitvami okrepil za 6 sedežev v 90 članskem parlamentu.

Čaka nas še veliko dela. Pri Krščanskih demokratih v Sloveniji je prišlo do generacijske zamenjave. Mlajša generacija je veliko bolj ambiciozna. Želimo si zmage leta 2022.

Iskreno verjamem, da s trdim delom in pravo vizijo Krščanski demokrati znova lahko postanemo vodilna politična sila na Slovenskem.

Hvala našim prijateljem iz KAS, ki v zadnjih letih zelo vidno, predvsem pa učinkovito prispevajo k promociji demokracije in demokratičnih institucij v Sloveniji.

Spoštovani predstavniki hrvaške politike,

želim si, da nam v Sloveniji in vam na Hrvaškem Miklavž prinese modrosti in vztrajnosti, da mirno rešimo odprte zadeve med državama.

Dragi zbrani,
želim vam lep advent in miren božič.

Bog vas živi!

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.