Simpozij o položaju in vlogi civilne družbe v Sloveniji

9. oktobra 2015

Na včerajšnjem simpoziju z naslovom Civilna družba – Kako premostiti razkorak med državljani in odločevalci v Sloveniji?, ki so ga v okviru Socialnega tedna organizirali Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije, Socialna akademija, Časnik.si, Društvo Slovenski katoliški izobraženci, Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka, Nemško združenje katoliških delodajalcev BKU in Konrad Adenauer Stiftung sta z razpravo sodelovala tudi poslanca NSi Jernej Vrtovec in Jožef Horvat.

Predsednik Združenja krščanskih poslovnežev Slovenije Drago Rudel je na današnjem simpoziju poudaril, da je civilna družba v Sloveniji nepovezana in manj učinkovita v svoji vlogi mediatorja med državljani in javno sfero. “Med državljani vlada nezaupanje v vladne institucije, centri odločanja se nam zdijo oddaljeni, posledica tega pa je nezadovoljstvo in precejšnja mera apatije med samimi državljani,” je opozoril in dodal, da je namen simpozija ravno v tem, da prispeva h krepitvi vloge civilne družbe v Sloveniji, predvsem pa k večji povezanosti akterjev v krščansko-demokratskem delu civilne družbe.

“Odnos slovenske države do civilne družbe kaže, da Slovenija demokratične procese dojema zelo nezrelo, saj je ta odnos mnogokrat izključujoč,” pa je poudaril poslanec NSi Jernej Vrtovec. Vloga civilne družbe je po njegovem mnenju zelo pomembna, zato mora država omogočiti nemoteno delovanje civilne družbe. Njegov prispevek si lahko v celoti preberete TUKAJ.

Popoldanskega dela simpozija, kjer je sodeloval Jožef Horvat se je udeležila tudi nemška parlamentarna delegacija, ki je sodelovala na okrogli mizi. Razpravljavci so primerjali položaj in vlogo civilne družbe v Slovenji in Nemčiji in izpostavili, da je za dobo delujočo demokracijo močna civilna družba še kako pomembna. Jožef Horvat je dejal, da je bila podlaga za njegovo udejstvovanje v politiki pravzprav dobra osebna izkušnja v krščanski oz. pastoralni civilni družbi.

Na simpoziju so poleg Jožefa Horvata in Jerneja Vrtoveca, nastopili: Goran Forbici, Žiga Turk, Jože Gornik, Igor Bahovec, Matej Cepin, Aleš Primc, Jože Mlakar, Žiga Kovačič, Tino Mamić, Drago Rudel in štirje poslanci nemškega parlamenta ter stranke CDU/CSU. Delegacijo iz Republike Nemčije vodi ga. Marie-Luise Dött, ki je zadolžena za medparlamentarno sodelovanje s slovenskim parlamentom ter je hkrati predsednica nemškega združenja delodajalcev (BKU).

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.