IJEK na okrogli mizi z uglednimi gosti pozval k dialogu o davkih

30. septembra 2015

 

Inštitut Janeza Evangelista Kreka (IJEK) je v okviru Socialnega tedna, ki letos poteka pod geslom “V iskanju dialoga”, včeraj pripravil okroglo mizo z naslovom Dialog o davkih. Davčna reforma se pripravlja že zelo dolgo, a zelo resnega dialoga z davkoplačevalci še ni bilo. Na okrogli mizi so sodelovali strokovni sodelavec poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj, svetovalec generalnega direktorja GZS Goran Novković, nekdanji poslanec Marko Pavlišič in predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek.

Delodajalci se bojijo, da z davčno reformo prihajajo le nove obremenitve. Svetovalec generalnega direktorja GZS Goran Novkovič je spomnil, da smo v zadnjih letih doživeli zviševanje obremenitev na študentsko in honorarno delo, po drugi strani pa niti enkrat razbremenitve rednih plač. Pogovor je vodil direktor IJEK-a Rok Prešern.

Predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek se je strinjal, da je delo v Sloveniji bolj obremenjeno kot v primerljivih evropskih državah. Obremenitvi študentskega in honorarnega dela bi morala po njegovem mnenju slediti sprememba dohodninske lestvice oz. davčnih olajšav.

Čeprav vlada drugačno prepričanje, pa so delodajalci in delojemalci v primeru davkov na isti strani, je ugotovil nekdanji poslanec in predstavnik civilne družbe Marko Pavlišič. Vsem je v interesu, da je razlika med bruto in neto plačo čim manjša, je pojasnil.

Strokovni sodelavec poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj pa je predstavil predlog ukrepov za nižje davke, ki so jih pripravili v NSi. Gre za pet ukrepov, med katerimi je izpostavil razvojno kapico in socialni copatek. Z razvojno kapico, bi določili zgornjo mejo letnega dohodka, od katerega se plačujejo socialni prispevki, s socialnim copatkom pa bi postavili spodnjo mejo za plačevanje socialnih prispevkov in tako tistim z minimalnimi plačami zagotovili višje neto izplačilo.

V iskanju dialoga – s tem naslovom in izzivom bo od 24. septembra do 3. oktobra 2015 potekal letošnji Socialni teden. Socialni teden sledi ideji socialnih tednov v drugih državah (npr. Italija, Francija) in na evropski ravni (6. evropski socialni teden, februar 2016), vendar s to razliko, da je organiziran v obliki številnih manjših dogodkov po celotni državi. Od začetka do konca Socialnega tedna bodo posamezniki in organizacije civilne družbe izvedli preko 40 dogodkov – predavanj, posvetovanj, delavnic, pogovorov in drugih srečanj. Več informacij na spletni strani Socialnega tedna.

 

Posnetek dogodka

 

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.