Mervar: Elektriko bomo morali plačati po evropskih cenah

8. junija 2023
ZaPoslovniZajtrkMervar4
ZaPoslovniZajtrkMervar3
ZaPoslovniZajtrkMervar1
ZaPoslovniZajtrkMervar2

Gost poslovnega zajtrka, ki sta ga organizirala Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka in Gospodarski klub NSi je bil direktor družbe Eles mag. Aleksander Mervar. Med drugim je pojasnil, kaj se dogaja na energetskih trgih, kako Sloveniji zagotoviti dovolj električne energije in kateri so največji izzivi elektromobilnosti.

Izpostavil je, da je Slovenija v izjemno težki situaciji, ki morda ni vidna. »Smo v veliki dilemi in odločiti se bomo morali, kaj storiti z elektroenergetiko v Šaleški dolini,« je dejal mag. Mervar in pojasnil, da je problem vezan na kapaciteto izkopanega lignita v premogovniku Velenje. Cena izkopa viša fiksne stroške premogovnika in danes je realna situacija, da za manj kot 6 evrov za giga joul energije ustrezne količine lignita ne morejo izkopati. To posledično viša ceno elektrike, ki jo proizvaja TEŠ in ob visoki ceni CO2 kuponov ter cenah na referenčnih borzah za Slovenijo, to pomeni 200 milijonov evrov primanjkljaja vsako leto.

Zato je pojasnil, da se je treba izzivov lotiti premišljeno. »Najslabše, kar se lahko Sloveniji zgodi, je, da slepo skopiramo rešitve od velikih držav,« je dejal. Opozoril je tudi, da če TEŠ zapremo, moramo računati še s stroški o zapiranju rudnika Velenje, kar bi lahko stalo več kot milijardo evrov. »Ob tem pa v tem trenutku v Sloveniji ne gradimo niti ene omembe vredne proizvodne enote – HE Mokrice je sicer najbližje temu, a je postopek šele na začetku pridobivanja gradbenega dovoljenja,« je dodal prvi mož Elesa.

Če elektriko uvažamo, potem za nas veljajo evropske cene. Zato je treba računati, da nizkih cen elektrike v prihodnje ne bo. Žal se ne sliši lepo, a to je dejstvo.

Nizkih cen električne energije ne bo

V zvezi z vse dražjimi cenami električne energije je mag. Mervar pojasnil, da je Slovenija, skupaj z nekaterimi okoliškimi državami, v prvi tretjini uvoznikov elektrike kar posledično pomeni, da smo tudi v območju najvišjih cen. »Če elektriko uvažamo, potem za nas veljajo evropske cene. Zato je treba računati, da nizkih cen elektrike v prihodnje ne bo. Žal se ne sliši lepo, a to je dejstvo,« je še pojasnil.

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.