Širitev EU je ključna za stabilnost celotne Evrope

7. junija 2023

Inštitut dr. Janeza Evnagelista Kreka je v sodelovanju z nemško fundacijo Konrad Adenauer ter z Raziskovalnim inštitutom za hibridno bojevanje, Univerzo v Zadru ter Zaklado hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ) organiziral mednarodno varnostno konferenco o možnostih in izzivih razvoja ukrajinske družbe po vojni v Ukrajini. Konferenca je potekala med 5. in 7. junijem v Zadru, na Hrvaškem.

Na konferenci so strokovnjaki z različnih področij iz Nemčije, Avstrije, Poljske, Slovaške, Češke, Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Romunije, Bolgarije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Moldavije in Ukrajine med drugim razpravljali o izgradnji demokratične družbe v Ukrajini po vojni, zagotavljanju odpornosti evropske družbe na prihodnje izzive, spregovorili o pomenu obrambe in ohranjanja demokracije ter o zaščiti človekovih pravic in svoboščin.

 

Širitev EU ni le ekonomsko vprašanje, ampak tudi ključno geopolitično vprašanje za stabilnost celotne Evrope. Evropska prihodnost je še kako povezana s situacijo v Ukrajini in tega vidika ne smemo podcenjevati.

Poslanec NSi mag. Janez Žakelj je v svojem prispevku poudaril, “da širitev EU ni le ekonomsko vprašanje, ampak tudi ključno geopolitično vprašanje za stabilnost celotne Evrope. Evropska prihodnost je še kako povezana s situacijo v Ukrajini in tega vidika ne smemo podcenjevati.

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.