IJEK v sodelovanju z NSi organiziral javno tribuno o pokojninski reformi

5. julija 2017

Sedanji pokojninski sistem je v krizi, zato je toliko bolj na mestu vprašanje, kako narediti pomembne in trdne korake k boljšemu pokojninskemu sistemu, ki bo vsem lahko nudil dostojne pokojnine?

Odgovore na to vprašanje smo na današnji javni tribuni ki jo je organiziral IJEK v sodelovanju z NSi, iskali z poznavalci tega področja. Z nami so bili direktor ZPIZ Marijan Papež, namestnica direktorja UMAR Alenka Kajzer, predstavnica ZDUS Anka Tominšek, predsednik uprave Modra zavarovalnica Borut Jamnik, predsednik uprave Zavarovalnice Grawe Božo Emeršič, izvršni direktor uprave Sava pokojninska Uroš Ornik in predsednik MSS Tin Kampl.

Gostje so se v veliki večini strinjali, da je potrebno pokojninski sistem spremeniti, saj ta na dolgi rok ni vzdržen. Prav tako so pohvalili predlog NSi, saj je praktično prvi predlog strukturne reforme na tem področju in velik korak naprej.

Matej Tonin: Naš predlog pokojninske reforme je pravičen, solidaren in odgovoren

Na začetku je vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin predstavil razloge za pokojninsko reformo in rešitve NSi.

»Zaradi slabega pokojninskega sistema, ki je odvisen od rodnosti, smo že danes prisiljeni narediti spremembe. Ker se rodnost v naslednjih letih ne bo drastično povečala, rabimo pokojninsko reformo. Ostale države v Evropi so po večini naredile reforme, mi pa nismo storili nič,« je današnjo situacijo opisal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin in pokazal na rešitev, ki smo jo pripravili v NSi: »Zato predlagamo tristebrni pokojninski sistem, ki bo zagotavljal dostojne pokojnine vsem državljanom. S predlogom nismo odkrivali tople vode. V Slovenijo smo poskusili vnesti sistem, ki v Zahodnih državah že deluje. Bistvo našega predloga je to, da je pravičen, solidaren in odgovoren.«

Marijan Papež: Čas rasti je čas za reforme

Generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijan Papež je predlog NSi, po katerem bi v prvi pokojninski steber vplačevali 150 evrov mesečno, ocenil kot simpatičnega. »Sedaj, ko smo v času gospodarske rasti je čas, da začnemo razmišljati o spremembah sistema in o reformah«, je dejal.

Anka Tominšek iz Zveze društev upokojencev Slovenije je kritična do sedanjega sistema, saj nimamo nikakršnega usklajevanja pokojnin. Pozdravlja pa takšno javno tribuno, saj si pri takšnih tematikah želi dialoga.

Tin Kampl: Mladi moramo dobiti občutek, da je plačevanje prispevkov smiselno

Po mnenju predsednika Mladinskega sveta Slovenije Tina Kampla je pokojninskega sistema pa je treba po njegovi oceni preurediti tudi druge sisteme, tako trg dela in izobraževanje. »Predlog pozdravljam, saj je pomemben zato, da mladi dobimo občutek, da je plačevanje prispevkov v pokojninsko blagajno smiselno. Predlog s strani NSi je korak naprej k vzdržnemu pokojninskemu sistemu,« je povedal Kampl.

Izvršni direktor uprave Sava pokojninska Uroš Ornik je povedal, da predlog NSi prinaša rešitve, s katerimi se globoko strinja. »Predlog NSi prinaša pomembno novost. To je odgovornost vsakega posameznika za delovanje pokojninskega sistema,« je dejal.

Borut Jamnik: Debata o pokojninskem sistemu je nujno potrebna

Predsednik uprave Modra zavarovalnica Borut Jamnik predlog NSi vidi kot inovativnega. Po njegovih besedah odpira intelektualno razpravo, celotna diskusija o bodočih pokojninskih spremembah pa naj se konča z družbenim dogovorom. »V NSi so s svojim predlogom reforme pokazali, da so vsi upokojenci, tudi najšibkejši, zanje pomembni. Predlog začenja debato o pokojninskem sistemu, ki je v naši družbi zelo potrebna,« je poudaril Jamnik.

Predlog NSi sploh prvi poskus pokojninske reforme

Tudi predsednik uprave Zavarovalnice Grawe Božo Emeršič je pozdravil predlog NSi. »Pozdravljam spremembe pokojninskega sistema, ki jih je predstavila NSi. Drugi steber pokojninskega sistema mora biti obvezen. To zelo podpiram. Da tretji steber zaživi, bi morala država ponujati davčne spodbude, saj danes tega ni,« je izpostavil Emeršič.

Namestnica direktorja Urada za makroekonomske analize in razvoj Alenka Kajzer je pohvalila predlog NSi, saj v njem vidi sploh prvi primer strukturne reforme pokojninskega sistema v Sloveniji. »Prvi predlog, ki se je sploh lotil strukturne spremembe pokojninskega sistema. Za končno spremembo pa bo potreben resen dialog med vsemi deležniki,« je povedala Kajzerjeva.

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.