Je Slovenija pripravljena na nov migrantski val?

14. oktobra 2016

»Treba bo sprejeti dejstvo, da svet okrog nas postaja vedno bolj nasilen in krut,« je na okrogli mizi na temo varnosti in morebitnega novega migrantskega vala v Knjižnici Franceta Balantiča v Kamniku dejal nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič.

Na okrogli mizi, ki sta jo soorganizirala Center Wilfrieda Martensa in Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka, so sodelovali še nekdanji generalni direktor Obveščevalno-varnostne službe Ministrstva za obrambo Boštjan Perne, predsednik UO IJEK in vodja poslanske skupine NSi mag. Matej Tonin in raziskovalka na Centru Wilfrieda Martensa Loredana Teodorescu, pogovor pa je vodil mag. Valentin Hajdinjak.

    

Gostje so v pogovoru uvodoma osvetlili širšo mednarodno situacijo, v kateri se nahaja Evropska unija s poudarkom na dogajanju na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki. Boštjan Perne je izpostavil dejstvo, da bodo spopadi v državah Bližnjega vzhoda z domov pregnali še veliko število ljudi, ki bodo boljše življenje iskali drugod, še posebej v Evropi. Generalmajor Božič je ob tem dodal svojo oceno, da bodo na Bližnjem vzhodu zaradi teh spopadov v roku nekaj let skoraj zagotovo nastale tudi nove države.

Matej Tonin je v svoji razpravi odprl predvsem vprašanje pripravljenosti Slovenije na morebitni nov migrantski val. Ocenil je, da se je vlada iz lanskoletne izkušnje, ko je v Slovenijo prišlo skoraj 10 tisoč migrantov dnevno, nekaj naučila in je sedaj bolje pripravljena na novo soočenje z migrantsko krizo. “Poleg boljšega varovanja slovenske meje, se bo zaostrila tudi azilna zakonodaja, ki bo preprečila prevelik dotok ljudi v našo državo in omogočila tudi možnost začasne izključitve instituta mednarodne zaščite oz. podelitve azila,” je še dodal Tonin in pojasnil, da ministrstvo za notranje zadeve pri političnih strankah že išče podporo za te korake. Loredana Teodorescu pa je k temu dodala, da se migracije zagotovo še ne bodo tako kmalu ustavile, zato je potrebno imeti pripravljene načrte, kako te migracije ustrezno upravljati.

    

Pogovor med gosti se je vrtel tudi na temo terorističnih groženj in izpostavljenosti Slovenije do mednarodnega terorizma. Kot je pojasnil Boštjan Perne, so dogodki v Parizu in v Belgiji jasno pokazali, da je z zadnjim migrantskim valom v Evropo prišlo tudi kar nekaj teroristov, ki sedaj v EU predstavljajo realno teroristično grožnjo. Tonin je v tem kontekstu izpostavil pomembnost učinkovitih obveščevalno-varnostnih služb in dodal, da ima Slovenija na tem področju velike težave. »Zaradi razprtij, neenotnosti in različne delovne motiviranosti posameznih agentov je vzdušje v Sovi zelo slabo in najbolje bi bilo, da bi to agencijo razpustili in ustanovili novo,« je dejal Tonin. Perne je ob tem dodal, da obveščevalno-varnostne službe v Evropi povečujejo svoje finančne in kadrovske vire, Slovenija pa gre pri tem žal ravno v nasprotno smer.

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.