VABILO: Zbor za vrednote: Upanje za prihodnost, 15. 4. 2014

12. aprila 2014

Vabimo vas na Zbor za vrednote: Upanje za prihodnost (možnosti in nevarnosti tehnološkega razvoja), ki bo v torek 15. aprila ob 18.00 uri v Dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8/1, Ljubljana.

 

Gosti: dr. Aleksander Zidanšek, dr. Peter Lah, dr. Tomaž Grušovnik in inž. Marko Mehle.

 

Ali dosežki naglega tehnološkega razvoja sodobnega človeka osrečujejo? Bi bilo te dosežke na številnih področjih (npr. IKT, energetika, gensko inženirstvo, robotizacija, astrofizika …) upravičeno povzeti z izrazom “blišč in beda novih tehnologij”? Za ponazoritev na najaktualnejšem primeru: IKT v službi totalne družbene kontrole in mednarodnega vohunjenja (Orwell –> Snowden).

Možnosti in omejitve razvoja so na fizikalni in okoljski ravni, na družbeni ravni (organiziranost, pravo, ekonomska/investicijska zmožnost, medijska manipulabilnost) in na osebni ravni (posameznikova psihološka in etična doraslost za obvladovanje tehnologije, ki uhaja z vajeti in sledi logiki »če je mogoče storiti, je dovoljeno ali celo nujno storiti«), zato jih bomo skušali osvetliti iz zornih kotov naravoslovja, tehnike, družboslovja in humanistike. Kako se novosti ujemajo ali križajo s sestavom temeljnih vrednot, kot so dostojanstvo človekove osebnosti, svoboda, mir …?

 

Vabljeni!

 

 

 

 

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.