Okrogla miza Zbora za vrednote: “Kaj je nacionalni interes ali Trojka ante portas”

5. junija 2013

Ljubljana, 4. junij 2013 – V dvorani Svetovnega slovenskega kongresa je potekal prvi dogodek Zbora za vrednote po poldrugem letu premora, in sicer okrogla miza z naslovom “Kaj je nacionalni interes ali Trojka ante portas”. Okrogle mize se je udeležilo več kot 40 ljudi, vodili pa so jo štirje ugledni gostje: dr. Bojan Žalec, dr. Matej Kovač, dr. Matija Kovačič in dr. Janez Dular.

Okrogla miza je bila posvečena splošni opredelitvi pojma nacionalni interes in razčiščevanju njegovega resničnega pomena, kar je zaradi razširjene inflacijske in slabšalne rabe v slovenskem kulturnem in političnem prostoru nujno, pa tudi vzorčni ponazoritvi slovenskega nacionalnega interesa na treh strateških področjih: gospodarstvo, kmetijstvo in kultura.

Dr. Žalec je zgoščeno predstavil osnovne konceptualne poteze nacionalnega interesa v luči načel družbenega nauka Katoliške Cerkve in filozofije. Dr. Kovač je predstavil problematiko nacionalnega interesa na gospodarskem področju in pojasnil, kako so prav zlorabe v obdobju slovenske tranzicije umazale in izničile vrednost tega pojma. Dr. Kovačič je predstavil bistvene vidike nacionalnega interesa na področju kmetijstva ter zagotavljanja strateške prehranske varnosti in s tem preživetja slovenskega naroda, dr. Dular pa je predstavil svoje poglede na nacionalni interes na področju kulture, ki je bila eden od temeljev slovenskih osamosvojitvenih procesov. V svojih izvajanjih je poleg izobraževalne politike in varovanja kulturne dediščine kot nacionalni interes poudaril skrb za ohranjanje in razvoj slovenskega jezika ter povezanost v skupnem slovenskem kulturnem prostoru.

Zbor za vrednote, 4. 6. 2013 Ljubljana, SSK   Zbor za vrednote, 4. 6. 2013 Ljubljana, SSK   Zbor za vrednote, 4. 6. 2013 Ljubljana, SSK   Zbor za vrednote, 4. 6. 2013 Ljubljana, SSK

 

 

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.