Aleša Mižigoj: Čebele so genialne in nesmrtne

28. maja 2024
53749676104_b40e89576f_c
53749354681_6fcf4711fd_c
53749768155_dd9289c8c9_c

Aleša Mižigoj je direktorica podjetja Medex, ki je po njenih besedah trdoživ kot čebelja družina. Medex je razvijal in podpiral čebelarstvo že v bivši Jugoslaviji, pod njenim vodstvom pa je podjetje postalo eden vodilnih evropskih proizvajalcev prehranskih dopolnil na osnovi čebeljih pridelkov in drugih naravnih sestavin. S svojimi izdelki je prisoten na več kot tridesetih trgih v Evropi in po svetu.

Pogovor je vodil predsednik Gospodarskega kluba NSi Peter Žmak, ki se je z Alešo Mižigoj pogovarjal o čebelah, za katere gostja pravi, da so genialne in v bistvu nesmrtne: »Na zemlji so več kot 30 milijonov let in če mi ne bomo povsem uničili okolja, so čebele v bistvu sposobne preživeti dolgo časa. Čebela sama ne more preživeti, skupaj pa so nesmrtne.« Dodaja, da bi morali njihovo miselnost prenašati v današnjo družbo, ki je večkrat tako egoistična in polna individualizma. Čebele pa nas učijo, da moramo kot posamezniki delati v dobrobit skupnosti.

O sposobnostih čebel govori tudi dejstvo, da ko čebela posrka zadnjo kapljico medičine iz cveta, ga označi s kemijskim znakom, ki pomeni »prazno«. Tako naslednja čebela ne izgublja časa na istem cvetu z iskanjem medičine. »Čebele so izjemne v komunikaciji. Povedo si, kje je paša v naravi, kako je nagnjeno sonce, kako daleč je cvet, itd. In to vse naredijo s plesom po satovju. Se pravi, so izjemni komunikatorji, sodelujejo in se vse življenje učijo. Ko je čas za rojenje, se med seboj posvetujejo, kam bodo rojile in kje je najboljše mesto v naravi. Čebela sama ne more preživeti, skupaj so pa nesmrtne. So super organizem in sama izjemno cenim prav te njihove lastnosti. Njihovo miselnost moramo  prenašati v današnjo družbo, ki je večkrat tako egoistična, polna individualizma in se moramo zavedati, da moramo kot posamezniki delati v dobrobit skupnosti. In tudi čebele so ena izjemna skupnost.«

Tudi tokratni poslovni zajtrk sta organizirala Gospodarski klub NSi in Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka.

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.