Dr. Iztok Seljak: Slovencem manjka ambicioznosti in narodne samozavesti

15. februarja 2024
53530968705_b28a9d5d3d_c
53530852904_dba981d6df_c
53530534751_28a42c472b_c

Poslovni zajtrk Gospodarskega Kluba NSi, v soorganizaciji Inštituta dr. janeza Evangelista Kreka, je odlična priložnost za pogovor o izzivih gospodarstva, podjetništva in druženje članov kluba. V osrednjem pogovoru je predsednik kluba mag. Peter Žmak gostil dr. Iztoka Seljaka, direktorja Hidrie Holding in predsednika Združenja Manager.

Dr. Seljak je v pogovoru kot direktor Hidrie izpostavil pomen drznosti in ambicioznosti pri nadaljnjem razvoju podjetja. Prepričan je, da napredek ni možno ustvarjati v coni udobja. »Ljudje smo naravnani na to, da ostajamo v coni udobja. To se vidi sedaj v Evropi, kjer si ne upamo razmišljati širše in ostajamo v tistem, kar dobro poznamo. Če se to ne bo premaknilo, ne bo napredka. Ta otopelost nas vodi v propad, zato želim, da se iz tega zbudimo in ukrepamo,« je poudaril.

Kot predsedujoči Združenju Manager je dr. Iztok Seljak izpostavil, da vedno deluje v smeri napredka. »Vedno iščem pot, prek katere bi lahko ta svet pozitivno spremenil. Gospodarstvo stremi k temu, da ustvarja dodano vrednost in pripomore k dviganju življenjskega standarda ljudem,« je dejal in dodal: »V preteklosti je veliko kritik letelo na gospodarstvenike in vodilne. Sedaj se trudimo popraviti ta vtis in prevzamemo del naše odgovornosti znotraj menedžerjev, ki na ta način postanemo poslovni voditelji, da v naslednjih štirih, petih letih dosežemo in presežemo 100.000 evrov dodane vrednosti z zdajšnjih 60 tisoč in s tem dvignemo življenjski standard ljudi.«

Evropa ima enormni problem, ki ga ne rešujemo. Iz leta v leto izgubljamo na konkurenčnosti. Če EU ne bo spremenila svojega načina delovanja in pristopa, bo v globalni tekmi kmalu v velikih težavah. V Sloveniji se namesto z globalno sliko ukvarjamo predvsem sami s sabo.

Če EU ne bo spremenila svojega pristopa, bo v globalni tekmi kmalu v velikih težavah

Gost je opozoril tudi na slabo in zastarelo mentaliteto, ki jo imamo v Sloveniji na področju gospodarstva. »Evropa ima enormni problem, ki ga ne rešujemo. Iz leta v leto izgubljamo na konkurenčnosti. Če EU ne bo spremenila svojega načina delovanja in pristopa, bo v globalni tekmi kmalu v velikih težavah. V Sloveniji se namesto z globalno sliko ukvarjamo predvsem sami s sabo. Vsi nas prehitevajo po levi in desni, zato je pomembno, da spremenimo način razmišljanja. S tem negativnim slovenskim vrednostnim sistemom že 30 let ni pomembnega preboja, ki pa bi ga nujno potrebovali. Ugotoviti moramo, kaj je tisto, kar nam preprečuje, da naredimo koraka naprej,« je dejal in nadaljeval: »Pred 30 leti smo si upali sanjati, da bomo druga Švica. Zdaj pa smo že 30 let pod povprečjem Evropske unije. Manjka nam nacionalne samozavesti in ambicioznosti.«

Premajhni in premalo ambiciozni cilji so po mnenju dr. Seljaka glavni problem slovenske družbe. »To v kombinaciji s premajhno samozavestjo vodi do tega, da imamo prenizko dodano vrednost na zaposlenega. V družbi je tudi veliko zavisti. Uspešne ljudi se zaničuje in se jih na vsak način poskuša ustaviti. To je povsem kontraproduktivno. Namesto nastrojenosti in razdeljenosti moramo sodelovati in stremeti k napredku. Tudi v prihodnost bom spodbujal dvig samozavesti, ambicioznosti ter odgovornosti do sebe, do drugih in dosledno pozival k sodelovanju vseh z vsemi v dobro vseh,« je dejal v zaključku pogovora.

Fotografije z dogodka si lahko ogledate tukaj.

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.