Boscarol: Pomembno je vlaganje v razvoj, saj le tako bomo lahko ostali na poti napredka

19. septembra 2023
53199120315_326519e6df_c
53198589614_9bd8d7e789_c
53198590019_8e4cb5c410_c

Gospodarski klub NSi in Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka sta pripravila Poslovni zajtrk, kjer smo v svoji sredini pozdravili znanega podjetnika, inovatorja, predvsem pa človeka z velikim srcem in čutom za sočloveka Iva Boscarola. Navdihujoča življenjska zgodba in številni načrti sogovornika so nagovorili številne prisotne na dogodku.

Iva Boscarola poznamo po njegovem uspešnem podjetju Pipistrel, ki je vodilni svetovni proizvajalec ultralahkih motorno-jadralnih letal ter jadralnih letal s pomožnim motorjem. Podjetje je leta 2022 prodal novemu lastniku, ameriškemu konglomeratu Textron. Zase pravi, da je človek z različnimi interesi. »Od nekdaj me je zanimala glasba, skoraj 10 let pa sem se tudi profesionalno ukvarjal s fotografijo. Ti dve strasti sem povezal v svojih mladostnih letih, ko sem v takratno Jugoslavijo pripeljal številne znane glasbenike. Na ta čas imam zelo lepe spomine. Posebno mesto pa ima zame letalstvo,« je v pogovoru zaupal poslušalcem.

Boscarol je dejal, da mobilnost kot jo poznamo danes, vidi kot zelo neracionalno, število avtomobilov pa se bo še povečevalo. »Tretja dimenzija v zraku omogoča gibanje bistveno bolj svobodno, bolj hitro, brez cest in zastojev. Ima druge izzive, vendar seveda zlasti v velikih mestih je mestni prevoz ali pa gibanje v mestu možno organizirati na drugačen način. Če gremo v zrak, mora biti letalna naprava tiha in biti namenjena navpičnem vzletanju in pristajanju, ne sme onesnaževati, ne sme emitirati delcev, ne sme segrevati ozračja in za to je edina rešitev električni pogon. Po kratki opustitvi vlaganj v to dimenzijo prometa se je sedaj ponovno začelo vlaganje v koncept letečih taksijev,« je dejal inovator.

 

Tretja dimenzija v zraku omogoča gibanje bistveno bolj svobodno, bolj hitro, brez cest in zastojev.

Med pohlepom in uspehom je tanka meja

V letu 2007 je Pipistrelovo letalo Pipistrel Virus S-wing zmagalo na natečaju Nase za osebno letalo prihodnosti, leta 2008 pa zmagalo na tekmovanju pod okriljem NASE. Ivo Boscarol je za svoje delo dobil več nagrad, med drugimi najvišje priznanje Mednarodne letalske zveze, diplomo Paula Tissandierja za prispevek k razvoju letalstva. Kljub številnim uspehom pa inovator ostaja skromen in zavezan k skrbi za bližjega. »Med pohlepom in uspehom je res tanka meja. Dokler delaš na dolgi rok, s spoštovanjem tradicionalnih vrednot, spoštuješ zaposlene, svoje kupce, svoje partnerje ter si finančno preskrbljen, imaš vse. Kakor hitro si postaviš želje po tistem, česar nimaš in česar ne moreš imeti, pa imaš težavo. Problem pohlepa je namreč to, da si življenje zastaviš prek svojih zmožnosti. Sem lahko srečen, ker vem, da se da normalno ali pa dobro živeti, ne glede na to,  koliko imam na bančnem računu, kaj delam,« je opozoril Ivo Boscarol.

Med drugim je predstavil tudi svoje načrte za ponovno obuditev nekdanjega Koloseja, sedaj imenovanega Odiseja. Zbrane je ob koncu pogovora pozval k družbeni odgovornosti in skrbi za šibkejšega. »Le skupaj se lahko soočimo z izzivi, ki so pred nami. Pomembno pa je tudi, da vlagamo v razvoj, saj bomo le tako lahko ostali na poti napredka,« je zaključil Boscarol.

Le skupaj se lahko soočimo z izzivi, ki so pred nami. Pomembno pa je tudi, da vlagamo v razvoj, saj bomo le tako lahko ostali na poti napredka.

Udeleženci, člani Gospodarskega kluba in Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka so prek fundacije Vrabček upanja zbirali sredstva za oddelek otrok s cerebralno paralizo Splošne bolnišnice Nova Gorica. Pomagali bomo Oddelku za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora.

Celoten pogovor si lahko ogledate TUKAJ.

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.