Gostja poslovnega zajtrka je bila predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Dagmar von Bohnstein

24. junija 2022
3.poslovni_zajtrk_junij_2022_2-1030x686

Predpraznično jutro smo pričeli s poslovnim zajtrkom Gospodarskega kluba NSi, ki sta ga organizirala Gospodarski klub NSi in Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka. Tokratna osrednja gostja je bila predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Dagmar von Bohnstein. V pogovoru sta z moderatorjem Francijem Miheličem spregovorila o gospodarskih razmerah in odnosih med Slovenijo in Nemčijo.

Predsednica je v pogovoru omenila, da si kar 85 % nemških podjetij, ki so v preteklosti že investirala v slovensko gospodarstvo, želi nadaljevati krepitev investicijskih vlaganj. Nemška podjetja so z nekaterimi elementi poslovnega okolja v Sloveniji izrazito zadovoljna. Odlikuje nas razvojna mentaliteta, dobro izobražena delovna sila in zanesljivi dobavitelji. Kot največje ovire pa je von Bohnsteinova izpostavila neskončno birokracijo, preveliko davčno obremenitev dela in težave s pridobivanji dovoljenj za prebivanje. »Davki ne smejo močno zniževati plač. Dogaja se, da srednji menedžment skoraj polovico plače nameni za različne davke. Delati se mora splačati in takšne davčne obremenitve niso stimulativne«, je dodala sogovornica. Predlaga nadaljevanje že začete davčne reforme, ki bo podjetjem omogočila boljše nagrajevanje zaposlenih.

Nova Slovenija – krščanski demokrati ostaja najbolj vsebinsko močna stranka z najbolje izdelanim programom za področje gospodarstva. S tovrstnimi dogodki se želimo s podjetji še bolje povezati in vzpostaviti učinkovito mednarodno mrežo za njihovo nadaljnjo rast.

Dogodku je sledil sproščen pogovor z gostjo o aktualni politični situaciji v obeh državah in načrtih za prihodnje sodelovanje.

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.