Na letošnjem BSF IJEK sodeloval na polnočni razpravi z naslovom Ustvarjanje trdne in vključujoče prihodnosti

2. septembra 2019

Evropska mreža političnih fundacij (ENoP) je že drugo leto zapored v sodelovanju s slovenskimi članicama ENoP Inštitutom dr. Janeza Evangelista Kreka in Društvom Progresiva povabljena k sodelovanju na 14. Blejskem strateškem forumu (BSF) , ki je potekal od 2. do 3. septembra 2019 na Bledu.

Letošnja konferenca je pod naslovom Viri (ne) stabilnosti preučila vlogo (ponovnih) virov miru in varnosti, trajnostnega razvoja in gospodarskega napredka. Viri globalne nestabilnosti so postali bolj zapleteni, razpršeni in nepredvidljivi. Učinkovito upravljanje strateških virov ohranja stabilnost, zmanjšuje varnostna tveganja in izboljšuje življenjski standard – medtem ko neenakomerna in nepravična porazdelitev vodi v neenakost in koncentracijo virov v centrih moči.

ENoP je na letošnjem blejskem forumu sodeloval v polnočni razpravi z naslovom Ustvarjanje trdne in vključujoče prihodnosti, na kateri so gostje razpravljale o vlogi žensk kot stabilizatorjev demokracije in (ponovnega) vira miru, stabilnosti in trajnosti. . V imenu ENoP je kot gostja sodelovala gospa Badria Zeino Mahmalat, vodja projekta projekta Vključi se!, ki je spregovorila o vlogah žensk v Maroku in Beninu, kjer projekt tudi poteka.

Med gostjami so poleg Badria Zeino Mahmalat nastopile še: Cecilia Barja, pisateljica iz Bolivije, Elsa Marie DSilva, ustanoviteljica in izvršna direktorica v Red Dot Foundation iz Indije, Elizabeth Maloba, vodja sprememb in rasti ter članica EAC v Global Diplomacy Lab iz Kenije ter dva mlada predstavnika BSF: Lilla Judit Bartuszek, referentka za odnose, madžarski V4SDG in Ivan Nikolovski, mlajši raziskovalec na Inštitutu za demokracijo “Societas Civilis” iz Severne Makedonije.

BSF organizirata Ministrstvo za zunanje zadeve RS in Center za evropsko perspektivo z vizijo združevanja odločevalcev z različnih področij, spodbujanja odprte razprave o sodobnih političnih, varnostnih in razvojnih izzivih ter iskanje novih idej in rešitev. Po več kot desetletju letnih srečanj se je forum razvil v vodilno mednarodno konferenco v srednji in jugovzhodni Evropi. Z namenom iskanja odgovorov na pereče izzive današnjega in jutrišnjega dne združuje regionalne in svetovne akterje iz diplomacije, politike, poslovanja, znanosti in inovacij.

Več o projektu Vključite se!, katerega partner je tudi IJEK, najdete tukaj (pdf gradivo v francoščini)

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.