Ogromno število S. P. – jev je odgovor na previsoke davke

28. novembra 2018

Gospodarski klub NSi je včeraj v sodelovanju z Inštitutom Janeza Evangelista Kreka in nemško fundacijo Konrad Adenauer pripravil dogodek na temo samostojnih podjetnikov. Ugledni gostje so na okrogli mizi spregovorili o tem ali je biti samostojni podjetnik svoboda izbire ali prisila.

mag. Pavel Reberc: Podjetniki smo soodgovorni za dane razmere

Dogodek je odprl predsednik Gospodarskega kluba NSi mag. Pavel Reberc, ki je v svojem govoru kritiziral odnos države do gospodarstva in ovir, ki jih postavlja, da imamo še vedno okorno poslovno okolje. »Cela vrsta odličnih slovenskih podjetij, od malih samostojnih podjetnikov pa vse do globalnih igralcev, ki so se s svojo odličnostjo, inovativnostjo in trdim delom prebili v sam svetovni vrh, namreč ne more v celoti nadomestiti gospodarskih ukrepov države,« je bil jasen predsednik Gospodarskega kluba NSi in je dodal: »Če se torej lahko po eni strani zahvalimo podjetniškemu sektorju, da smo še vedno v svetovnem merilu v zgornji četrtini po kazalniku GDP, pa lahko samo ugibamo, koliko boljši bi bili, če ne bi država s svojimi ukrepi postavljala ovir, temveč gospodarstvo spodbujala.«

»Podjetniki smo soodgovorni za dane razmere. Ker se ne oglašamo, ko bi to bilo potrebno in smo marsikdaj preračunljivo tiho, odmeva v medijskem prostoru glas populistov, glas razuma pa ostaja neslišen. Ne glede na to, da se vedno, kadar se vključimo v javno debato, najde kdo, ki nas napade, bi morali javno in z odločno besedo širiti vrednote, ki so podlaga gospodarskemu razvoju in skupnemu blagostanju,« je povedal mag. Pavel Reberc in dodal, da v danih razmerah sprememb na bolje brez odločnih ukrepov ne bo: »Ta voz, ki je zavil v jarek, lahko potegnemo naprej le s skupnimi močmi vseh nas, ki nam ni vseeno. Reforme niso lahke, a so nujno potrebne in dlje kot odlašamo, težje bo.«

Ivan Simič: Znižajmo davke, da bo naše gospodarstvo zacvetelo

Predsedniku Gospodarskega kluba NSi se je ob pozdravu prisotnim pridružil tudi predsednik NSi Matej Tonin. »Zdi se, da je v parlamentu mogoče z demagogijo narediti vse, z argumenti pa nič. A mi se bomo trudili še naprej, da bi naše poslovno okolje postalo bolj odprto in naše gospodarstvo še bolj uspešno,« je povedal.

Nato smo prisluhnili predavanju davčnega strokovnjaka mag. Ivana Simiča, ki je spregovoril predvsem o razbremenitvi davčnih bremen. Na ta način bi pripomogli k boljšemu poslovnemu okolju in razbremenitvi gospodarstva je prepričan Simič. »Potrebno je znižati davke, le na tak način bo naše gospodarstvo še bolj zacvetelo. Ob zmanjšani davčni obremenitvi, pa bomo dobili tudi več davkoplačevalcev,« je še dejal.

Ogromno število s.p.- jev je odgovor na previsoke davke

V nadaljevanju je sledila okrogla miza z uglednimi gosti: mag. Radom Pezdirjem, Ano Kalan, mag. Žigo Vižintinom in mag. Ivanom Simičem.

Ana Kalan je prepričana, da je v Sloveniji veliko S. P. – jev zato, ker se je veliko ljudi odločilo, da želi imeti višje plače in so na ta način obšli sistem. Sama pravi, da je tak tudi njen primer. Omenila pa je tudi to, da ne verjame, da bodo mesečni prispevki, ki jih je plačevala, pomenili, da bo kdaj imela pokojnino. »Nihče v moji generaciji ne verjame v pokojnino. Zato vsaj jaz za pokojnino varčujem drugače in ne računam na to, da bodo moji plačani prispevki pomenili, da bom imela zagotovljeno pokojnino,« je dejala.ovor na prisilo, kot na svobodo izbire. Ogromno število S. P. – jev pa kaže na to, da sistem ne deluje. Podjetja ne zmorejo plačevati svoje delovne sile in se morajo zateči k zaposlovanju S. P. – jev,« je povedal mag. Pezdir. V nadaljevanju je opozoril na to, da ima gospodarstvo problem predvsem zato, ker noče na glas povedati, katere stranke so tiste, ki majo prave ukrepe. »Imamo problem, da podjetniki sami nočejo podpreti političnih strank, ki so blizu gospodarstvu. Če bodo še naprej tiho in ne bodo podprli tistih, ki želijo njihove ideje prenesti v zakonodajo, potem bomo še vedno imeli obupno davčno politiko,« je povedal.

mag. Žiga Vižintin je izpostavil, da ima zgodba o S. P. -jih dve plati. »Prepričan sem namreč, da se je večina za status samostojnega podjetnika odločila zato, da bi imela višje plače. V večini primerov torej ne gre za prisilo, ampak za problem previsokih davkov,« je izpostavil.

Več o dogodku si lahko preberete na spletni strani NSi.

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.