Prenos Evropskega soglasja v prakso: Politične fundacije kot gradniki mostov pri izvajanju ciljev trajnostnega razvoja

11. septembra 2018

Novo evropsko soglasje o razvoju je bilo leta 2017 predstavljeno kot močna politična zavezanost EU in njenih držav članic osnovni predpostavki, da trajnostni razvoj močno presega zgolj boj proti revščini. Z vključitvijo načela univerzalnosti, opredeljenega v Agendi 2030, se je Evropska unija postavila na vodilni položaj pri spopadanju s kompleksno naravo razvojnih izzivov znotraj in zunaj svojih meja.

Evropska mreža političnih fundacij (ENoP) je edinstven akter s primerjalno prednostjo na razvojnem področju. V kontekstu izvajanja Agende 2030 in Novega evropskega soglasja o razvoju ima ENoP edinstveno vlogo pri spodbujanju trajnostnega razvoja v Evropi in zunaj nje. Ob članih, aktivnih v več kot sto državah, in zmožnosti, da doseže širok spekter javnosti in deležnikov, je ENoP zelo pomembno združenje pri gradnji mostov med organizacijami civilne družbe in političnimi akterji ter hkrati ključni akter v prizadevanjih za izvedbo 17 razvojnih ciljev.

Zato je ENoP v sodelovanju s slovenskima članicama Inštitutom dr. Janeza Evangelista Kreka in Društvom Progresiva organiziral okroglo mizo ob robu letošnjega Blejskega strateškega foruma. Gostje panela so bili:
 Dr. Florian Lütticken, koordinator politike pri Evropski komisiji (DG DEVCO)
Sabina Wölkner, direktorica Multinational Development Policy Dialogue Konrad-Adenauer-Stiftung Brussels
Đuro Blanuša, generalni sekretar Regionalnega urada za mladinsko sodelovanje (RYCO) in
Gudrun Kopp, članica političnega odbora ENoP in nekdanji parlamentarna državna sekretarka na nemškem ministrstvu za gospodarsko sodelovanje in razvoj in nemška poslanka.

Več fotografij je na voljo na spletni strani Evropske mreže političnih fundacij.

O Strateškem forumu Bled
Po več kot desetletju se je Strateški forum Bled razvil v vodilno mednarodno konferenco v srednji in jugovzhodni Evropi, ki združuje najrazličnejše udeležence, med njimi voditelje držav in vlad, ministre, diplomate, poslovneže, akademike in strokovnjake, mlade ter predstavnike medijev z vsega sveta. Osrednji namen Foruma je sodelujoče spodbuditi k razpravam in iskanju inovativnih rešitev za sodobne regionalne in globalne izzive. Poleg tega Forum predstavlja odlično priložnost za tematske dvostranske in večstranske sestanke ter mreženje z vidnimi regionalnimi in globalnimi deležniki na področjih diplomacije, politike, poslovanja, znanosti in inovacij.

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.