Prihodnost gospodarstva je v socialno tržnem modelu

21. novembra 2017

V Mariboru je potekal posvet o prihodnosti gospodarstva v vzhodni Sloveniji, ki sta ga v sodelovanju z Gospodarskim klubom NSi organizirala nemška fundacija Konrad Adenauer in IJEK. Z nami so bili Dieter Althaus, podpredsednik Magna Europe, Marko Žiher, direktor Žiher d.o.o., poslanec NSi Jožef Horvat, mag. Pavel Reberc, predsednik Gospodarskega kluba NSi, dr. Roman Glaser, predsednik ŠGZ, Aleš Pulko, predsednik OOZ Maribor in Marjan Trobiš, direktor Boxmark.

Gostje so se strinjali, da je socialno tržno gospodarstvo model, ki prinaša priložnost za blaginjo družbe. Prav tako so prepričani, da gospodarstvo ne potrebuje subvencij pač pa bolj ustrezno urejeno poslovno okolje, z nižjimi davki. Osrednji gost dogodka je bil podpredsednik Magna Europe Dieter Althaus, pred leti sicer tudi ministrski predsednik nemške zvezne dežele Turingije iz vrst CDU. V socialno tržnem in uspešnem gospodarstvu vidi priložnost za blaginjo družbe. Svojega pogleda na aktualne socialne in gospodarske razmere v svetu se je Althaus dotaknil v uvodnem nagovoru, pozneje pa je v skupni razpravi govoril tudi o načrtih kanadsko-avstrijskega avtomobilskega giganta v Sloveniji. Napovedal je, da se bo Magna povezala s celotno regijo in to tako pri iskanju delavcev kot pri iskanju lokalnih dobaviteljev, pa tudi z univerzami na področju znanosti in raziskav.

Da v Podravju po letih krize ni vse tako črno, kot se zdi na prvi pogled, pa je poudaril predsednik Štajerske gospodarske zbornice Roman Glaser. Stanje se po njegovem izboljšuje in podjetja so lani že delala z neto dobičkom v višini 281 milijonov evrov. Prepričan je, da se premalo zavedamo, kako pomembno je gospodarstvo. “Res pa je, da se premalo zavedamo, zlasti pa politika, da je gospodarstvo krvni obtok in srce vsakega sistema in da brez tega ni niti socialne države. Zdaj smo v pomembnem prelomnem trenutku, zato se naša zbornica skupaj s partnerji trudi premakniti nekatere stvari,” je povedal.

Tudi poslanec NSi Jožef Horvat je pritrdil besedam Althausa, da je socialno tržno naravnano gospodarstvo, v katerem je države le toliko, kolikor je potrebna, temelj države blaginje. Podpira investicije, kot je Magnina, vseeno pa bi bil bolj vesel, če za to ne bi bilo potrebno sprejemati posebnih zakonov kot je bil Lex Magna. S tem se je strinjal tudi prvi mož kidričevskega Boxmarka Marjan Trobiš, ki je velik zagovornik novih naložb, a bi si želel, da bi za subvencije in pomoč države pri investicijah lahko enakovredno kandidirali vsi, tako domači kot tuji podjetniki. Po njegovem mnenju mora država gledati na vsa podjetja na svojem trgu. “Država ne bi smela gledati samo na nove investicije, pač pa bi morala vzpostaviti take pogoje, da bi lahko bila pomoči deležna tudi tista podjetja, ki že 25 let delajo in prispevajo k temu, da je Slovenija uspešna država,” je še dodal Trobiš.

Predsednik Gospodarskega kluba NSi Pavel Reberc se je strinjal, da gospodarstvo ne sme biti odvisno od subvencij države, saj ga to naredi odvisnega in revnega. Prepričan je tudi, da ima naša država veliko potencialov.

 

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.