IJEK soorganiziral okroglo mizo z naslovom Slovenija: Včeraj – danes – jutri

23. oktobra 2016

V sredo, 22. junija, je s podporo fundacije Konrad Adenauer (KAS), potekala okrogla miza ob 25-letnici samostojne Slovenije. Okroglo mizo z naslovom »Slovenija: Včeraj – danes – jutri« je Inštitutut dr. Janeza Evangelista Kreka organiziral skupaj z Inštitutom dr. Jožeta Pučnika in Inštitutom dr. Antona Korošca.

Po uvodnih pozdravnih besedah regionalne vodje KAS pisarne v Zagrebu dr. Michaela A. Lange, veleposlanice ZR Nemčije v RS dr. Anna Prinz ter predstavnikov vseh treh inštitutov, je sledila razprava z gosti.

Gostje omizja ob 25-letnici samostojne Slovenije so bili: vodja poslanske skupine NSi ter predsednik UO IJEK mag. Matej Tonin, nekdanji vodja poslanskega kluba SKD Ignac Polajnar, brigadir Anton Krkovič, red. prof. dr. Matevž Tomšič, poslanec v Evropskem parlamentu Franc Bogovič in predsednik Sveta INAK in nekdanji minister dr. Andrej Umek.

Uvodoma je gospod Polajnar spregovoril o nastanku in vlogi DEMOSa pri osamosvojitvi Slovenije ter kakšno vlogo znotraj DEMOSa je imela krščanska demokracija preko Slovenskih krščanskih demokratov. V nadaljevanju je spregovoril tudi o apatiji mladih do politike in njihove želje po uspehu in življenju v tujini, in ne doma.

Mag. Matej Tonin je spregovoril o poti in dosežkih, ki jih je Slovenija doživela v zadnjem stoletju, še posebej pa v zadnjih 25-ih letih. Dotaknil se je tudi aktualnih problemov in izzivov, ki čakajo Slovenijo in ki jih opisuje v svoji knjigi Upanje za Slovenijo. Spregovoril je o potrebnih reformah za doseganje osnovnih vrednot, ki so potrebne za preboj in napredek Slovenije, in sicer: svoboda, pravičnost in varnost.
Več informacij o izidu knjige mag. Mateja Tonina Upanje za Slovenijo je na voljo na tej povezavi.

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.