V Mariboru o sovražnem govoru in verski svobodi

24. maja 2016

V Mariboru je v ponedeljek, 23. maja, potekala prva okrogla miza v okviru Zbora za vrednote, na temo sovražni govor in verska svoboda.

Dandanes smo priča stalnemu obtoževanju glede sovražnega govora, diskriminaciji in podobno, med t.i. levimi in desnimi. Migrantska kriza je ta gozd še bolj zapletla: “levičarji” zagovarjajo popolno odprtost in sprejemanje vseh beguncev in migrantov, desnica na drugi strani je še znotraj sebe razdeljena glede tega. Eni bi meje zaprli, sprejeli pa le najnujnejše, najraje nikogar, drugi pa bi sledili učenju papeža Frančiška o krščanski ljubezni, usmiljenju in sprejemanju. Koliko lastnega mnenja in seveda njegovega javnega izražanja še lahko ima človek v današnji Sloveniji? Občutek je, da poteka boj na vseh ravneh. (Samo)ustanoveljen je Svet za odziv na sovražni govor. Kako širok je v svojih pogledih?

Verska svoboda. Svet Evrope je v začetku lanskega leta sprejel resolucijo o diskriminaciji evropskih kristjanov. Evropa pa nič. Slovenija pa nič. Zažigi križev so en simptom. Tudi muslimani so žrtve sovražnih dejanj – svinjske glave na gradbišču džamije. Kaj storiti. Kako zagotoviti versko svobodo v sodobni Evropi danes in v naslednjih desetletjih? Ali laična država sploh zmore urejati področje verstev, jih dovolj pozna in razume?

O vsem tem smo spregovorili z dr. Vesno Vuk Godina in mag. Andrejem Nagličem na dogodku, ki ga je IJEK izvedel s podporo Wilfried Martens centrom za evropske študije (WMCES).

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.