Večer ob 150-letnici rojstva dr. Janeza Evangelista Kreka

30. novembra 2015

V petek, 27. novembra, je v Galeriji Družina potekal večer ob 150-letnici rojstva dr. Janeza Evangelista Kreka, ki sta ga organizirala Inštiut dr. Janeza Evangelista Kreka in Evropski urad Lojzeta Peterleta. V pogovornem večeru so sodelovali predsednica NSi in poslanka Ljudmila Novak, poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle, zgodovinarja dr. Stane Granda in dr. Janko Prunk ter dr. Janez Juhant. Uvodoma je sledil kulturni program v katerem so sodelovale vokalna skupina Vilinke, ki jo vodi Tanja Žibert, in citrarka Maja Knez.

Ideje, prizadevanja in dejanja Janeza Evangelista Kreka so tudi v današnjem času zelo aktualne, so poudarili udeleženci pogovornega večera ob 150-letnici Krekovega rojstva. Po besedah predsednice NSi Ljudmile Novak spada Krek med velikane slovenskega naroda. Evropski poslanec Lojze Peterle pa je izpostavil njegovo izjemno poznavanje svojega časa.

Krek je imel izjemno moč, da so mu ljudje sledili, je poudarila Novakova. Kot je dejala, je v svojih prizadevanjih za opolnomočenje ljudstva izpostavljal vse delavne ljudi, ne le delavce, kar bi morali storiti tudi danes. Po njenih besedah lahko delavstvo namreč najbolj spodbujamo, če nekomu, ki ima voljo, omogočimo ustanovitev podjetja, s katerim bo nato ustvarjal delovna mesta.

“Ne poznam osebe, ki bi bolj zaznamovala svoj čas kot Krek,” je dejal Peterle. Po njegovih besedah je Krek svoj čas razumel izjemno dobro, imel pa je tudi celovit pogled na situacijo. Kot eno od njegovih idej, ki bi jo bilo vredno posnemati, je izpostavil idejo o povezovanju.

Predsednik društva Združeni ob lipi sprave in profesor Janez Juhant je med drugim poudaril, da se je Krek zavedal, da je kmet temelj življenja, vsi pa smo močno vezani na zemljo. Izpostavil je, da bi tudi danes potrebovali takšne ljudi, ki bi bili sposobni tako konstruktivno poseči v razvoj. V luči aktualnega dogajanja je še opozoril, da je Krek družino razumel kot temelj družbe in države.

Zgodovinar Stane Granda je izpostavil Krekovo poznavanje problematike slovenskega kmeta in njegov odnos do socialnega vprašanja delavstva. Poudaril je še, da je imel Krek okolico, katere je bil on samo vrh.

Tudi zgodovinar Janko Prunk je izpostavil Krekovo poznavanje problematike kmetov s poudarkom na slovenskih. Kot je dejal, je bil Krek izjemno izobražen na več področjih. “Bil je človek velikega srca, velike pameti in velikega dela,” je poudaril Prunk.

Udeleženci pogovornega večera so se zavzeli tudi za nastanek monografije o Kreku.

Janez Evangelist Krek je bil slovenski politik, sociolog, teolog, pisatelj in publicist. Po besedah udeležencev pogovornega večera si je na podlagi temeljitega poznavanja problematike kmetov nenehno prizadeval za izboljšanje njihovega položaja in bil za tiste čase na tem področju izjemno napreden.

/povzeto po STA/

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.