Zbor za vrednote o možnostih in nevarnostih tehnološkega razvoja

17. aprila 2014

Ljubljana – Na Zboru za vrednote, ki je včeraj potekal v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu, so eminentni gostje, fizik in raziskovalec vprašanj svetovnega razvoja dr. Aleksander Zidanšek, komunikolog dr. Peter Lah, filozof in okoljski etik dr. Tomaž Grušovnik in inženir Marko Mehle razpravljali o dobrih in manj dobrih straneh tehnološkega razvoja. Omizje je vodil dr. Janez Dular.

Dr. Aleksander Zidanšek je uvodoma izpostavil misel Nelsona Mandele, da »sta dobra glava in dobro srce vedno mogočna kombinacija«, kar pomeni, da srčnost in tehnološki razvoj skupaj lahko dosežeta več kot vsak od teh dveh posamezno. Tehnološki razvoj predstavlja priložnost za osebni razvoj posameznika in daje moč posameznikom, da sami sprejmejo čim več odločitev, kar pomeni tudi zmanjševanje moči svetovnih elit. Sprejemanje odločitev na ravni posameznika pa je tudi eden od temeljev krščanske demokracije.

Tehnologija je dobra, a jo je potrebno odgovorno uporabljati 

Pozitivna lastnost tehnološkega napredka je tudi ta, da nam v širšem obsegu omogoča opravljati dobra dela za druge in pomaga izključenim nazaj v družbo. Dr. Peter Lah je ob papeževi encikliki »Veselje evangelija« izpostavil, da sreče človeku ne prinese tehnologija, ampak darovanje drugim in opozoril, da je človek dandanes postal vreden toliko, kolikor potroši. Dr. Tomaž Grušovnik je med drugim povedal, da se je identiteta človeka začela naslanjati na produkte, kar bi lahko bilo problematično. Kot nasprotje potrošniški miselnosti je izpostavil Aristotla, po katerem tudi filozofija predstavlja kvalitetno preživljanje prostega časa, saj krepi duha. Inženir Mehle se je v svoji razpravi naslonil na filozofa Martina Heideggerja in dodal nekaj kritičnih pogledov. Gostje so se v zaključku strinjali, da je tehnologija načeloma dobra, moramo pa z njo ravnati odraslo in etično. Kljub vsemu je potrebno še naprej ostati radoveden in tako razvijati svoje talente.

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.