In memoriam: Bogdan Žorž (1948 – 2014)

6. marca 2014

Ljubljana (6. 3. 2014) – Danes je v 67. letu po dolgotrajnem boju z rakom umrl ugledni psiholog in član Strokovnega sveta Inštituta Janeza Evangelista Kreka, Bogdan Žorž. Kot psiholog se je v glavnem ukvarjal z vzgojnim svetovanjem, mladinskim prestopništvom in obrobnimi psihološkimi pojavi v družbi, v tem okviru pa je razvil izviren družinski model terapevtske pomoči otrokom in mladostnikom.

Bogdan Žorž se je rodil 27. februarja 1948, v Dornberku na Vipavskem. Po novogoriški gimnaziji je študiral psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1971. Več let je delal na Centru za socialno delo občine Nova Gorica, pozneje pa ga je tudi vodil. Kot psiholog se je v glavnem ukvarjal z vzgojnim svetovanjem, mladinskim prestopništvom in obrobnimi psihološkimi pojavi v družbi. V to problematiko se je poglabljal tudi na podiplomskem študiju. Leta 1995 je zaključil drugo stopnjo podiplomskega izobraževanja iz gestalt psihoterapevtske smeri, ene od znanih humanističnih smeri psihoterapije. Bil je član Evropske zveze za gestalt terapijo, sam pa je razvil izviren družinski model terapevtske pomoči otrokom in mladostnikom. Od leta 1998 je v Čepovanu nad Novo Gorico skupaj z ženo vodil zasebni zavod, ki se je ukvarjal z otroki, mladostniki in družinami v stiski.

Poleg tega je bil dr. Bogdan Žorž tudi predavatelj in pisec strokovnih ter poljudnih člankov. Izdal je več zelo branih knjig, ki jih bralci cenijo predvsem zaradi njihove razumljivosti ter koristnosti. V letu 2013 je postal član Strokovnega sveta Inštituta Janeza Evangelista Kreka, kjer pa zaradi težke bolezni ni mogel uresničiti svojih načrtov.

Naj počiva v miru.

 
Sveta maša za pokojnika bo darovana v četrtek, 13. marca 2014 ob 19.00 v Marijini kapeli cerkve sv. Jožefa v Ljubljani.

LOKACIJAKje se nahajamo?
Dvorakova 11a, 1000 Ljubljana
https://www.ijek.si/wp-content/uploads/2020/05/SLOmaps-01.png
SPREMLJAJTE NASSocialna omrežja
Aktivnosti inštituta lahko spremljate preko različnih socialnih omrežij.